Zaposlitev v tujini: UČENJE JEZIKA

 school-1063556_640Na kaj vse moramo pomisliti, ko se lotimo iskanja zaposlitve v drugi državi EU

Učenje jezika

Tisti, ki so že v otroštvu živeli v večjezičnem okolju imajo pred ostalimi veliko prednost – ne samo v tem, da poznajo več jezikov, ampak tudi v tem, da poznajo več kultur in se znajo v stiku z drugimi narodu temu primerno obnašati. Ostali pa moramo tako jezikovni, kakor tudi kulturni primanjkljaj nadoknaditi.

Kratkotrajne mladinske izmenjave

Četudi smo imeli v srednji šoli vsi tuje jezike, mnogi pri uporabi nismo prav samozavestni. Predvsem zato, ker nismo imeli priložnosti jezika uporabljati. Nasvet za vse, ki se v tem prepoznate je: takoj v akcijo. Seveda je smiselno, da se udeležimo kakšnega tečaja, toda za motivacijo pred tem, je veliko bolje, da se udeležimo kakšne izmed enotedenskim mladinskih izmenjav, ki so za vse, ki ste aktivni v mladinskih organizacijah, ponavadi povsem brezplačne.

Mednarodno okolje

Na tovrstnih izmenjavah se mladi, ki ponavadi prihajajo iz petih različnih držav, osebno spoznajo, napletejo prijateljstva, ob enem pa se vedno naučijo tudi kakšne druge veščine, ki jim pride prav na trgu dela. Tam mladi ugotovijo, da tudi mladi iz drugih držav niso jezikovni eksperti in da se pri tem soočajo z enakimi izzivi. Z nekaj prakse in veliko motivacije pa se prvi nerodni stavki kmalu preoblikujejo in čedalje bolj gladko tečejo z jezika.alphabet-99374_640

Brezplačni tečaji

Na trgu obstaja veliko možnosti plačljivih tečajev, veliko mladih pa ponavadi niti nima motivacije, da bi se tudi jezika učilo na tak način. Obstajajo pa tudi druge možnosti, na primer spletni linki, kot so Bussu ali Duolingo, kjer se lahko učiš samostojno ali pa s pomočjo “native speakerjev”. Še bolje pa je, če prijatelja, ki si ga spoznal na mladinski izmenjavi ali osebo, ki se je iz druge države priselila v tvoje okolje, prosiš, da po Skypu vsak torek predebatirata zadnje športne rezultate. 😉

Beri in glej!

Če se hočeš naučiti jezika, beri! Od začetka lahko stripe, revije, ko pa prideš do stopnje, ko želiš nabrati primeren besedni zaklad, posezi po knjigah z vsebino, ki te zanima. Tako boš ohranil motivacijo, da bereš tudi, ko boš za razumevanje potreboval slovar. Tudi gledanje televizije lahko pomaga, zlasti, če si pri tem pozoren na jezik in imaš morda celo podnapise v jeziku, ki se ga učiš. Ključ do uspeha pri tem pa je, da ne obupaš – tudi za gledanje televizije je potreben urnik in koncentracija.

Preprosto pojdi!

Obstaja veliko priložnosti, kako oditi v tujino: na študijsko izmenjavo, priložnostno delo, EVS prostovoljstvo, potovanje … Potrebno je samo, da zares zberemo pogum in najdemo svoj način. Znanje jezika nam poleg poklicnih priložnosti lahko prinese tudi veliko novih prijateljstev!

Alenka Blazinšek, Zavod Nefiks

Slike: www.pixabay.com