ALI ERASMUS+ OBSEGA SAMO ŠTUDIJSKE IZMENJAVE?

Evropska unija ponuja mnogo priložnosti za mlade. Vsi vsaj okvirno vemo za Erasmus+ program in študijske izmenjave, ki potekajo v njegovem okviru, vendar to vsekakor ni vse! Program poleg študijskih izmenjav obsega tudi različne mladinske izmenjave in treninge in priložnosti za pripravništva, tako za študente kot tudi nedavne diplomante.

Če vas zanima študijska izmenjava ali pripravništvo v tujini v okviru programa Erasmus+, preverite na spletni strani svoje domače fakultete ali Mednarodni pisarni, kakšni so pogoji za prijavo in kdaj so razpisani roki. Če bi v tujino radi pokukali za krajši čas, pa si na tej spletni strani: https://www.salto-youth.net/tools/european-training-calendar/ lahko pogledate seznam vseh prihajajočih mladinskih izmenjav in treningov!

Vedno preverite, ali je posamezen razpis odprt tudi za državljane Slovenije, saj je vsak razpis osredotočen na državljane iz drugih držav.

KAKO POTEKA PRIJAVA NA ERASMUS+ ŠTUDIJSKE IZMENJAVE

Pomembno je, da o izmenjavi začnete razmišljati že dovolj zgodaj, saj se vedno prijavljate za naslednje študijsko leto. Pozanimajte se tudi o roku za prijavo na vaši domači fakulteti – vse informacije bi morale biti dostopne na spletni strani. Navadno se boste morali prijaviti enkrat jeseni, do novembra ali decembra, vendar se datumi oddaje dokumentacije na različnih univerzah med seboj razlikujejo.

Načeloma bo na tej stopnji zadostovala prijavnica z vašimi osnovnimi podatki in motivacijsko pismo. Če se za mesto na isti instituciji potegujejo še drugi študenti z vaše fakultete, boste verjetno morali opraviti intervju, na podlagi katerega bodo izbrali najustreznejšega kandidata.

Na tej stopnji vam še ni treba oddati končnega študijskega sporazuma ali prošnje za štipendijo; to pride pozneje.

ERASMUS+ FINANČNA POMOČ

Če se odpravljate na mobilnost v okviru Erasmus+ programa, naj si bo to študijska mobilnost ali pripravništvo, lahko zaprosite za finančno pomoč. Države, v katere se odpravljate, so glede na stroške življenja in bivanja razdeljene v tri finančne razrede, ki določajo višino štipendije.

Študentje iz socialno šibkejših okolij imajo možnost zaprositi za spodbudo, ki znaša okrog 200 EUR dodatka na mesec.

ERASMUS+ študijski sporazum

Študijski sporazum ali tako imenovani Learning Agreement (LA) je morda najbolj ključni element celotne vaše izmenjave. Brez njega ne morete opraviti vašega študija v tujini oz. pripravništva. Predmete, s katerimi boste nadomestili predmete na domači univerzi, morate poiskati sami, prepričati pa se morate tudi, da vam bodo profesorji po vrnitvi domov priznali obveznosti, ki ste jih opravili v tujini.

Če boste morali iz različnih razlogov  času izmenjave zamenjati predmete, ki so že navedeni v vašem študijskem sporazumu, to lahko storite s pomočjo obrazca Changes to original Learning Agreement. Nov obrazec mora podpisati odgovorna oseba na vaši domači fakulteti, odgovorna oseba na vaši instituciji gostiteljici in vi. Razlogi za spremembo predmeta so lahko različni; izbrani predmet ni na voljo v danem semestru, morda se izvaja v drugem jeziku kot ste mislili, morda se vam ne ujema s preostalim urnikom.

Ves čas, tako ko izpolnjujete prvi študijski sporazum kot tudi dokument Changes to original Learning Agreement, imejte v mislih, da morate na en semester pridobiti najmanj 20 KT na instituciji gostiteljici, sicer ne boste upravičeni do prejema Erasmus+ finančne pomoči.</>

5 KORISTNIH DEJSTEV O PROGRAMU ERASMUS+

1. Prijavite se lahko tako na izmenjavo v letnem ali zimskem semestru kot tudi za celo leto.
2. Na vsaki stopnji študija (dodiplomski, podiplomski in doktorski) vam pripada 12 mesecev Erasmus+ mobilnosti, ki jih lahko izkoristite v različnih programih.
3. 12 pripadajočih mesecev na vsaki stopnji študija zajema tako študijske izmenjave kot pripravništva (traineeships).
4. Pripravništva lahko opravljate tudi po tem, ko ste že zaključili študij in imate status “recent graduate”.
5. Najtežji del prijave je študijski sporazum. Izpolniti ga boste morali tako za študijsko prakso kot tudi pripravništvo.

OLS
Ena izmed velikih prednosti Erasmus+ študijske izmenjave (v primerjavi z nekaterimi drugimi vrstami študijskih izmenjav) je tudi brezplačen OLS jezikovni tečaj. OLS je kratica, ki pomeni Online Lingustic Support oz. po naše spletna jezikovna pomoč.

Tečaj vam bo avtomatsko poslal dva testa: enega tik pred odhodom na mobilnost in enega po zaključku izmenjave. Zato je pomembno, da v sistem vpišete točne datume začetka in konca semestra.

Sami se odločite, kateri jezik bi želeli izboljšati oz. preveriti svoje znanje; lahko izberete bodisi glavni jezik izmenjave ali pa jezik države.

Ko boste opravili prvi test, vam bo sistem dodelil oceno na podlagi CEFR (Common European Framework of Reference for Languages). Če boste dobili visoko oceno, vam sistem ne bo avtomatično dodelil brezplačnega spletnega tečaja, saj bo veljalo, da ga ne potrebujete. Če pa bo vaša ocena nizka, vam bo dodeljena licenca za brezplačni OLS spletni jezikovni tečaj.

Ob koncu izmenjave vam bo sistem poslal vabilo za opravljanje drugega testa, s katerim sistem meri vaš napredek po opravljeni izmenjavi. Rezultate drugega testa boste morali oddati Mednarodni pisarni na svoji domači univerzi skupaj s potrdilom o opravljenih obveznostih in dokumentom »Confirmation of Erasmus+ Student Mobility«, ki dokazujeta vašo uspešno opravljeno izmenjavo.

CONFIRMATION OF ERASMUS+ STUDENT MOBILITY

… je dokument, katerega bistvo je pravzaprav potrditev vašega bivanja v tujini. Je zelo preprost dokument, ki pa je zelo pomemben. Vanj morate vnesti točne datume začetka in konca izmenjave in ga takoj po prihodu odnesti v Mednarodno pisarno na fakulteti gostiteljici. Tam ga mora odgovorna oseba podpisati, vi pa ga morate nato v digitalni obliki poslati Mednarodni pisarni na svoji domači fakulteti. Dokument nato skrbno shranite, saj ga boste morali Mednarodni pisarni na fakulteti gostiteljici predložiti tudi ob koncu izmenjave; s tem potrdite, da ste bili resnično prisotni cel čas izmenjave. Dvakrat podpisan dokument s strani fakultete gostiteljice boste nato dodali v zaključno dokumentacijo po koncu izmenjave.

PREDNOSTI ERASMUS+ ŠTUDIJSKE IZMENJAVE

Slovenija ponuja odlične pogoje za študij, dobro organiziran sistem državnih štipendij in bone, ki študentom omogočajo kvalitetno prehrano z vključeno solato ali sadjem po dostopnih cenah. Pa vendar je včasih dobro pokukati izza meja cone udobja in se odpraviti v širni svet; izkušnje, ki jih človek pridobi na tak način, so neprecenljive. Mednarodni študenti izboljšajo svoje znanje tujega jezika (angleščine, pa tudi jezika države, v katero se odpravljajo) in v tujini vpišejo predmete, ki jih v okviru svojega študija sicer morda ne bi mogli poslušati.

Erasmus+ študijska izmenjava ima obenem veliko zaslug za posameznikov osebni razvoj: vse od samostojnosti in samoiniciativnosti do pridobitve organizacijskih in komunikacijskih veščin. To so vse lastnosti, ki jih tudi delodajalci izjemno cenijo. Če boste imeli v svojem CV-ju zapisan tudi semester ali dva v tujini, verjemite, da to lahko kdaj pomeni razliko med uspešno in neuspešno opravljenim razgovorom. Izobrazba je nekaj, kar bodo imeli vsi prijavljeni kandidati, zato je vedno pomembno, da delodajalcu pokažete nekaj več: in študijska izmenjava vsekakor je nekaj več.