Ali ste vedeli? Zanimiva dejstva o Evropski uniji

Evropska unija je svetovno gledano edinstvena tvorba, zaradi česar je njena zgodovina polna zanimivih dejstev in podatkov. V nadaljevanju si bomo pogledali nekatera izmed njih, ki smo jih povzeli z uradnega spletnega mesta Evropske unije, europa.eu.

 

Ali ste vedeli, da ima Evropska unija 24 uradnih jezikov?

Evropska unija ima 24 uradnih jezikov. Z vstopom vsake nove države v EU se je število uradnih jezikov povečevalo. Na začetku so bili uradni jeziki nizozemščina, francoščina, nemščina in italijanščina. Leta 1973 sta se uradnim jezikom pridružili še danščina in angleščina, leta 1981 še grščina, leta 1986 portugalščina in španščina, devet let kasneje pa še finščina in švedščina. Leta 2004 se je nabor uradnih jezikov praktično podvojil. Uradnim jezikom so se pridružili češčina, estonščina, madžarščina, latvijščina, litovščina, malteščina, poljščina, slovaščina in slovenščina. Leta 2007 so uradni jeziki postali še bolgarščina, irščina in romunščina, nazadnje pa se je uradnim jezikom leta 2013 pridružila hrvaščina.

Zastave držav članic Evropske unije

 

Ali ste vedeli, da tudi po izstopu Velike Britanije angleščina ostaja eden od uradnih jezikov EU?

Kljub izstopu Združenega kraljestva iz EU bo angleščina še naprej uradni jezik Irske in Malte ter s tem tudi EU kot celote. Angleščina je najpogosteje uporabljen delovni jezik institucij Evropske unije.

 

Ali ste vedeli, da ocenjujemo, da celotni stroški prevajanja v vseh institucijah EU znašajo manj kot dva evra na državljana EU letno?

Evropska unija približno šest odstotkov svojega letnega proračuna porabi za plače zaposlenih, ostale administrativne stroške in vzdrževanje stavb. V institucijah Evropske unije je zaposlenih več kot pet tisoč tolmačev in prevajalcev. Celotni stroški prevajanja in tolmačenja v vseh institucijah Evropske unije znašajo manj kot odstotek letnega proračuna Evropske unije oziroma okoli dva evra na državljana letno.

 

Ali ste vedeli, da Evropska komisija zaposluje približno 32 tisoč ljudi?

Evropska komisija je sestavljena iz generalnih direktoratov, ki so nekakšna ministrstva na evropski ravni. Vsak generalni direktorat je pristojen za določeno področje, na primer za trgovino in promet. Evropska komisija zaposluje približno 32 tisoč ljudi. V Evropskem parlamentu je v generalnem sekretarijatu in posameznih političnih skupinah zaposlenih približno 7 500 ljudi, v generalnem sekretariatu Sveta EU pa 3 500 ljudi.

 

Ali ste vedeli, da je Bruselj “prestolnica” Evropske unije?

Službe Evropske komisije so večinoma v Bruslju in Luksemburgu, ima pa tudi svoja predstavništva v EU in delegacije zunaj EU. Znotraj Evropske komisije delujejo številne agencije, ki so specializirane za svoje področje, na primer Evropska agencija za varnost hrane. Delo odborov Evropskega parlamenta poteka v Bruslju, plenarna zasedanja pa potekajo tako v Bruslju kot v Strasbourgu. Upravni del se nahaja v Luksemburgu. Evropski parlament poleg tega svoje delegacije redno pošilja v države izven EU. Sedež Sveta EU je v Bruslju, kjer tudi poteka večina zasedanj in sestankov. Zasedanja Sveta EU občasno gosti tudi Luksemburg. Zasedanja voditeljev držav članic v okviru Sveta EU potekajo v Bruslju.

 

Ali ste vedeli, da obstaja služba Europe Direct?

Posebna služba znotraj Evropske komisije je tudi Europe Direct, ki služi kot nekakšno kontaktno središče za informacije v povezavi z Evropsko unijo. Klic je brezplačen z vseh omrežij, prav tako jim lahko svoje vprašanje zastavite prek posebnega obrazca, ki ga najdete www.europa.eu. Na telefonski številki 00 800 6 7 8 9 10 11 so na voljo vsak delovnik med 10. in 18. uro po srednjeevropskem času, pomagajo pa vam lahko v kateremkoli od 24 uradnih jezikov EU.

 

Ali ste vedeli, da je Oda radosti himna EU?

Odo radosti je leta 1785 napisal nemški pesnik Johann Cristoph Friedrich Schiller. Leta 1972 jo je Svet Evrope v orkesterski priredbi avstrijskega dirigenta Herberta von Karajana razglasil za evropsko himno, leta 2003 pa je bila tudi uradno razglašena za himno Evropske unije. Zaradi množice jezikov na ozemlju unije za himno velja le melodija brez besedila. Poleg himne EU so njeni uradni simboli še slogan “Združena v raznolikosti”, denarna valuta Evro, evropska zastava in deveti maj, dan Evrope.

 

Ali ste vedeli, da je Evropska unija prejemnica Nobelove nagrade za mir?

Evropska unija je leta 2012 postala prejemnica Nobelove nagrade za mir, in sicer za svoja prizadevanja, ki so uspela celino, na kateri so dolgo vladale vojne, spremeniti v celino miru. Nagrada pripada vsem državljanom EU.

 

Ali ste vedeli, da si tudi Turčija prizadeva za vstop v EU?

Trenutno države kandidatke in potencialne države kandidatke za vstop v EU predstavljajo Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Severna Makedonija, Albanija, Srbija in Turčija. Evropska unija ima sicer trenutno okoli 445 milijonov prebivalcev.

 

Ali ste vedeli, da evro uporabljajo tudi države, ki niso članice EU?

Vse države članice EU so del ekonomske in monetarne unije, le 19 izmed njih pa je svojo nacionalno valuto zamenjalo za evro. Te države sestavljajo tako imenovano evrsko območje. Države evrskega območja so tako Avstrija, Belgija, Ciper, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugalska, Slovaška, Slovenija in Španija. Obstajajo države članice, ki še ne izpolnujejo pogojev za uvedbo evra, ga pa bodo uvedle, takoj ko bo to mogoče. To so Bolgarija, Hrvaška, Češka, Madžarska, Poljska, Romunija in Švedska. Evra ne uporablja tudi Danska, ki se je s klavzulo o izuzetju dogovorila, da evra ne bo uvedla.

 

Evro se poleg tega uporablja tudi kot uradna ali dejanska ter referenčna valuta številnih regij, ki so geografsko izven Evrope, in sicer v naslednjih regijah: Azori in Madeira (Portugalska), Kanarski otoki (Španija), Ceuta in Melilla (Španija), Francoska Gvajana (Francija), Francoski otoki v Karibskem otočju, Mayotte in Reuinon (Francija), Saint Pierre in Miquelon (Francija). Evro je prav tako valuta nekaterih držav, ki niso članice EU, in sicer Andore, Kosova, Črne gore, Monaka, San Marina in Vatikana. Zaradi stabilnega monetarnega sistema, na katerem sloni evro, je več držav svoje valute vezalo na evro. V nekaterih primerih gre za dvostranski sporazum z državami evrskega območja, v drugih državah pa za enostransko odločitev držav.

 

Še več zanimivih dejstev lahko najdete na uradnem spletišču Evropske unije, europa.eu.

Tadej Kobal