Amadea Kovič: na izmenjavi v Parizu


Amadea Kovič je dvaindajsetletna študentka umetnostne zgodovine in slovenistike, ki trenutno zaključuje svoj magisterij na izmenjavi v srcu Francije. V preteklosti je že opravila en semester na izmenjavi v Lizboni, veselijo pa jo vse vrste potovanj. Vse svoje izkušnje in potovalne nasvete deli tudi na svojem blogu.

Kako bi se opisala z enim stavkom? 
Sem študentka, idealistka in popotnica, ki vidi smisel življenja v umetnosti, ustvarjanju in neprestanem premikanju naprej.

Kaj je tvoj življenjski moto?
Živeti, ne obstajati.

Kje se nahajaš trenutno? 
Ta semester sem v Parizu na svoji drugi Erasmus+ študijski izmenjavi. Poleti, ko bom končala magisterij, bom v okviru istega programa začela tudi s pripravništvom v jezikovni šoli v Lizboni. Nad Portugalsko sem se navdušila že med svojo prvo izmenjavo leta 2018.

Kako bi opisala EU tujcu iz Amerike? Kaj bi izpostavila?
Evropska unija je zapletena in včasih preveč birokratska, prav tako pa je – kot vsak sistem – nepopolna. Vendar nam je na voljo ogromno programov in možnosti za potovanja in delo v tujini, prav tako pa imamo v večini držav članic izjemno dostopen (in kakovosten) sistem zdravstva ter univerzitetne in visokošolske izobrazbe. Najboljša stvar zame je, da lahko svobodno potujemo po EU ter brez težav študiramo in delamo v različnih državah.

Zakaj naj gredo mladi na volitve za Evropski parlament?
Nekateri ljudje bodo šli. In tudi če bo šel majhen procent ljudi, bo še vedno obveljala njihova volja – tudi če se večina državljanov zavzema za druge stvari. Demokracija temelji na tem, da ima vsakdo pravico do svojega glasu v ustvarjanju prihodnosti. In če oddamo ta glas stran drugim, svojo prihodnost in usodo popolnoma prepustimo v njihove roke. Tudi če si rečemo, da smo indiferentni, se nas vseh tiče, kdo bo na oblasti in za kaj se te osebe zavzemajo. Od njih so odvisne tudi zelo vsakdanje stvari, ki se nam danes morda zdijo same po sebi umevne. Vendar, če ne gremo na volitve in se postavimo zanje, s tem izražamo stališče, da nam niso pomembne.