Bližajo se volitve v Evropski parlament!

Volitve v Evropski parlament potekajo v vseh članicah Evropske unije od 23. do 26. maja; Slovenci bomo volili v nedeljo, 26. maja. Kako pa bodo rezultati volitev vplivali na naše življenje in zakaj se splača oditi na volišče in oddati svoj glas?

O čem sploh odločajo evropski poslanci?

Odločitve, ki jih sprejema Evropski parlament, neposredno vplivajo na življenje vsakega posameznika, ki živi v Evropski uniji. Evropski poslanci sprejemajo nove zakone in odločitve o pomembnih skupnih vprašanjih, npr. novih trgovskih sporazumih, ter nadzirajo porabo sredstev oz. davkoplačevalskega denarja. Zato je pomembno, da na volitvah podpremo nekoga, ki ima v svojem programu naše interese, na primer program Erasmus+ ali druge programe Evropske unije, ki se nam zdijo osebno pomembni in koristni.

Koliko poslancev imajo posamezne države?

Skupno število poslancev v Evropskem parlamentu je 751, izvoljeni pa so v 28 državah članicah Evropske unije. Tradicija splošnih neposrednih volitev za petletni madat poteka že vse od leta 1979 naprej.

Večje države članice, kot npr. Nemčija in Francija, imajo sicer res več poslancev, vendar imajo manjše države vseeno več poslancev, kot bi zahtevala natančna razporeditev glede na proporce države. Najmanjše države, kot so npr. Ciper, Malta in Luksemburg, imajo šest poslancev. Največ poslancev ima v tem trenutku Nemčija. Volitve potekajo na vsakih pet let; zadnje so bile tako leta 2014.

Slika: Pixabay.