EURES – Evropski portal za mobilnost zaposlitve

Te že od nekdaj zanima delo v tujini? Ali veš, kje lahko najdeš prave in zanesljive informacije? Ali si kot državljan članice EU lahko deležen/-a kakšnih prednosti pri zaposlovanju? Si želiš izkušnje v tujini? Vse te informacije lahko preveriš na Evropskem portalu za zaposlitveno mobilnost EURES.

 

 

Kaj je EURES?

Evropski portal za zaposlitveno mobilnost iskalcem zaposlitve omogoča, da najdejo delo, delodajalcem pa iskanje kandidatov in vpogled v države, ki so v projekt vključene. Projekt spada po okrilje Evropske komisije. Na portalu se je za dostop do nekaterih podatkov treba (brezplačno) registrirati, do drugih pa lahko dostopamo tudi brez nje.

 

EURES je namenjen predvsem mladim od 18 do 35 leta ter ponuja različne priložnosti od usposabljanja in pripravništva do zaposlitve. Deluje v članicah EU, Švici, Lihtenštajnu, Združenem kraljestvu, na Norveškem in Islandiji. Spletni portal EURES mlademu iskalcu zaposlitve pomaga pri iskanju dejavnosti na področju dela, s strani 21 različnih združenih sektorjev, 18 raznolikih poklicev in glede na lokacijo, za katero se kandidat zanima. EURES poleg tega organizira mnoge dogodke oz. karierne dneve, ki potekajo prek videokonferenc, ki se odvijajo na portalu in so dostopni vsem, ki so zainteresirani za objavljeno delo v tisti državi. Na samem portalu se nahajajo tudi mnoge druge informacije, kot so: 

  • kako napisati CV (življenjepis za prijavo za zaposlitev),
  • trenutni trendi na evropskem trgu dela (po državah, regijah in delovnem sektorju),
  • vse o Europassu (sklopu spletnih orodij in informacij za pomoč pri razvoju in učenju),
  • reaktivacija in ponovni zagon kariere (tudi za starejše od 35 let),
  • izkušnje drugih udeležencev EURES-a
  • in najbolj priročni namigi in nasveti za tiste, ki se prvič soočajo z mislijo glede zaposlitve zunaj slovenskih meja.

 

 

Francka Malik