Evropski teden mladih 2019

Med 29. aprilom in 5. majem bodo po Evropi potekali dogodki na temo „demokracija in jaz“. Ti dogodki nam bodo pomagali ugotoviti, kako lahko mladi vplivajo na odločitve in so dejavni v družbi.

Pridruži se nam v razpravah in na slovesnosti!

Zakaj slogan „demokracija in jaz“

Zato, ker lahko vplivaš na odločitve, ki bodo vplivale na tvoje življenje! Približujejo se Evropske volitve, ki bodo potekale med 23. in 26. majem. Poskrbi, da boš tokrat volil/a.

Tudi zato,  ker je za uspešno demokracijo enako pomembno, kaj se dogaja med posameznimi volilnimi obdobji kot na volitvah: sodelovanje pri prostovoljnem delu, razprava s politiki ali drugi načini opozarjanja na pomembna vprašanja, kot so podnebne spremembe ali brezposelnost mladih.

Demokracija je vrednota, ki se morda zdi samoumevna, vendar jo v Evropi že leta gradimo in utrjujemo. Demokracija nam pripada. Je naš glas. Naš dosežek. Demokracija si ti.

Evropski teden mladih

Vsako drugo leto je evropski teden mladih namenjen praznovanju in spodbujanju mladinskih dejavnosti v okviru dogodkov, ki jih organizirajo države programa Erasmus+. Poleg dogodkov na nacionalni ravni bo potekal tudi evropski dogodek v Evropskem parlamentu v Bruslju. Na slovesnosti se bodo zbrali mladi, udeleženci projekta, mladinske organizacije in snovalci politik.

Kdo organizira evropski teden mladih

Evropski dogodek organizira Generalni direktorat za izobraževanje, mladino, šport in kulturo Evropske komisije v partnerstvu z Evropskim parlamentom. Pri organizaciji sodelujejo tudi drugi generalni direktorati Evropske komisije.  Na nacionalni ravni so za organizacijo in usklajevanje pristojne nacionalne agencije programa Erasmus+ v tesnem sodelovanju z mrežo Eurodesk. 

Kako sodelovati na evropskem dogodku v Bruslju

Na evropski dogodek, ki bo v okviru evropskega tedna mladih potekal v Bruslju, se je možno prijaviti do 17. aprila 12:00 po srednjeevropskem poletnem času. Odprt je za vse! Vendar so mesta omejena, zato ne čakaj predolgo! Spremljaj nas na družbenih medijih tedna mladih in sodeluj v natečaju videoposnetkov: poteguj se za eno od 30 vstopnic za evropski dogodek in nočitev v Bruslju.

Kako sodelovati na dogodkih v svojem kraju

Na tej strani poišči dogodke v tvojem kraju in stopi v stik z organizatorjem. Dogodki se dodajajo postopoma. Če nisi našel nobenega dogodka v tvoji bližini, poskusi znova pozneje.