Evropsko teritorialno sodelovanje Interreg

Evropska unija mladim nudi veliko mednarodnih priložnosti, ki botrujejo k osebnosti rasti, razgledanosti in nenazadnje tudi zaposljivosti. Javnosti najbolj poznana oblika mobilnosti, namenjena študentom, dijakom in pedagoškemu kadru, je program Erasmus+, ki omogoča financiran študij oziroma opravljanje prakse v različnih evropskih državah. Omenjeni program še zdaleč ni edini. Mladi si lahko svoj življenjepis ter paleto delovnih izkušenj popestrimo na mnogo različnih načinov. En izmed njih je prostovoljstvo in mladinska prostovoljna pobuda Interreg Volunteer Youth (IVY).

 

 

Kaj je Interreg?

Program Evropskega teritorialnega sodelovanja Interreg je bil oblikovan v okviru evropske kohezijske politike. Vključuje čezmejne, medregionalne in transnacionalne programe financiranja, ki spodbujajo sodelovanje na številnih področjih, kot so zdravstvo, kultura, vzgoja in izobraževanje ter trajnostni razvoj. Zelo uspešen primer evropskega teritorialnega sodelovanja je EZTS GO, ki koordinira številne projekte in vsakodnevno kulturno zbližuje dve slovenski mestni občini z eno italijansko. Čezmejno sodelovanje občin s podporo EZTS-ja je slovensko Novo Gorico in italijansko “Gorizio” pripeljalo do skupne kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025 (“GO!Borderless”).

 

Prostovoljstvo v okviru IVY

Pobudi IVY se lahko pridružiš kot projektni/-a partner/-ica ali kot poročevalec/-ka. Projektni partnerji pri programu sodelujejo na sedežu organizacije izvajalke. Zadolženi so predvsem za neposredno izvajanje nalog, ki so povezane z načrtovanim projektom. Poročevalci svoje delo opravljajo v sekretariatih oziroma organih upravljanja programa Interreg. Delo poročevalca obsega poročanje o projektih Interreg, zbiranje in urejanje podatkov ter raznovrstne komunikacijske aktivnosti. Izkušnja traja za obdobje od dveh do šestih mesecev, nekatere izvajalke prostovoljcem nudijo denarne nagrade.

 

Kje in ali se sploh lahko prijavim?

Si star/a med 18 in 30 let? Si državljan/ka ene izmed članic Evropske unije oziroma partnerske države?* V kolikor si na prejšnji vprašanji odgovoril/a pritrdilno, lahko z le nekaj kliki postaneš potencialni/-a kandidat/-ka. Za prijavo se moraš najprej registrirati v Evropski mladinski portal European Solidarity Corps in nato poslati življenjepis s svojo referenčno številko na elektronski naslov ivy@aebr.eu (v angleškem jeziku). V kolikor se prijavljaš na specifično ponudbo, jo v svojem sporočilu omeni in IVY bo tvoje podatke delil z organizacijo izvajalko.

 

Dodatne informacije so na voljo na uradni spletni strani IVY.

 

* Albanija, Alžirija, Armenija, Belorusija, Bosna in Hercegovina, Egipt, Severna Makedonija, Gruzija, Islandija, Izrael, Libanon, Lihtenštajn, Črna Gora, Norveška, Palestina, Moldavija, Rusija, Srbija, Švica, Tunizija, Turčija in Ukrajina.

 

 

Katarina Jarc