Filmi, nominirani za nagrado LUX

Evropski parlament in Evropska filmska akademija v sodelovanju z Evropsko komisijo in Europa Cinemas podeljujeta  nagrado občinstva LUX. Nagrada temelji na filmski nagradi Evropskega parlamenta, ustanovljeni leta 2007 kot simbolu zavezanosti Evropskega parlamenta kulturi in nagradi Evropske filmske akademije People’s Choice Award. Nagrada je namenjena krepitvi vezi med politiko in državljani, tako da evropsko občinstvo vabi h glasovanju o svojih najljubših filmih.

 

 

Letošnji trije filmi, ki so nominirani za evropsko filmsko nagrado občinstva LUX, so:

  • Nažgani: Gre za film danskega režiserja Thomasa Vinterberga o pivskem eksperimentu, ki se na začetku zdi dobro zdravilo za krizo srednji let, a kmalu skrene.
  • Kolektiv: Gre za vznemirljiv dokumentarec romunskega režiserja Alexandra Nanaua, ki razkrije korupcijo s tragičnimi posledicami in pokaže, kaj je treba storiti za razbitje mreže laži in prevar.
  • Corpus Christi: Film pripoveduje moralno dramo nekdanjega kaznjenca, ki po naključju nadomešča lokalnega duhovnika. Poljski režiser Jan Komesa se poigrava z nagnjenjem ljudi, da nanje vplivajo tako lažni kot pravi vodje.

 

 

Več o nagradi LUX si lahko preberete na spletni strani nagrade LUX. Glasovanje poteka do 11. aprila 2021, poteka pa za vsak film posebej. Zmagovalni film bo razglašen na posebni slovesnosti v Evropskem parlamentu.

 

Tadej Kobal