Franci Pliberšek, MIK Celje

Pogledi uspešnih podjetnikov o viziji Slovenije, priložnostih mladim in Evropski uniji z lastnikom in generalnim direktorjem podjetja MIK Celje Francijem Pliberškom.

 

1. Kakšna je vaša vizija Slovenije?

Našo Slovenijo vidim kot državo, v kateri bi se morali politiki nehati obremenjevati s preteklostjo in obtožbami. Čas je, da končno prisluhnejo in usmerijo svoje moči in dejanja v prihodnost. Zgodovina je izjemno pomembna, biti moramo ponosni na svoje korenine, a treba se je tudi vprašati, kakšno zapuščino bomo s takšnim početjem pustili svojim otrokom in vnukom. Želel bi si, da se začne politika ukvarjati z državo in državljani ter preneha s političnimi igricami in medsebojnimi obtoževanji.

Treba je potegniti črto in postaviti nova pravila ter urediti sistem tako, da bo delal v dobro države in državljanov. Tako, kot so to naredile nekatere države Vzhodne Evrope, npr. Poljska in Češka, ki so nas po napredku in razvoju že prehitele. Verjamem, da je svetla prihodnost Slovenije v rokah strokovnjakov, ki znajo in želijo našo državo postaviti na noge ter ljudem omogočiti dostojno življenje.

Le priložnost jim je treba dati in jim pustiti, da se izkažejo.

Politiki se morajo prenehati deliti na leve in desne, ločiti se morajo le še na dobre in slabe.

 

2. Kakšne priložnosti namenjate mladim?

Naše podjetje je usmerjeno v zaposlovanje mladih in nadarjenih ljudi, ki so strokovnjaki na svojih področjih in se želijo preizkusiti v branži stavbnega pohištva. V ta namen smo oblikovali model Kariernega mentorstva, ki mlademu in perspektivnemu kadru ponuja ustvarjalni poslovni prostor, v katerem se bo lahko karierno razvil kot posameznik in kot del MIKovega tima. Mladim, ki jih zaposlimo preko programa Kariernega mentorstva, je za mentoriranje na razpolago naš vodstveni kader. Pomembno je, da spoznajo vse procese dela v našem podjetju in to znanje uporabijo pri svojem delu, v katerem se bodo povezovali vsi oddelki. V podjetju MIK menimo, da za oblikovanje zares kakovostnega kadra potrebujemo vsaj dve leti, odvisno seveda od položaja, lahko tudi do 5 let, da se vzpostavijo vse kemije in povezave znotraj podjetja ter da zaposleni osvojijo znanje o vseh delovnih procesih. Šele, ko zaposleni pozna delovanje podjetja v dno duše in njegove biti, lahko postane zares kakovosten kader na svojem področju, ki dopolnjuje celoto MIK tima.

 

3. Kako Evropska unija koristi vašemu podjetju?

Z vstopom v EU so se odprle dodatne poslovne možnosti tudi v naši branži. Kot člani EU smo kredibilnejši proizvajalec in uvoznik v države izven EU, kar pozitivno vpliva na naše poslovanje preko luže ter v drugih državah, ki cenijo evropsko kakovost. Sklepanje poslov in pridobivanje gradbenih projektov se je v našem poslovanju po vstopu v EU tako še okrepilo, tudi na področju poslovanja s članicami EU. Naš položaj smo najbolj okrepili v Nemčiji, kjer imamo svojo podružnico v Münchnu.

 

4. Zakaj je pomembno, da gredo mladi na volitve za Evropski parlament?

Verjamem, da je prihodnost v mladih generacijah. Moja želja je, da bi bili mladi osveščeni o pomembnosti njihovega sooblikovanja družbe z orodji, do katerih so upravičeni, da jih uporabijo in z njimi vplivajo na razvoj naše družbe znotraj EU. Med temi orodji je najpomembnejša volilna pravica, s katero dajemo možnost, da se slišijo v EU glasovi naših pravih ljudi, predstavnikov Slovenije. Ti nam bodo utrli in utrdili položaj v EU, ki bo pripomogel k razvoju in blagostanju doma. Za naše predstavnike na evropskem političnem parketu bi si želel, da bi se za njimi razlegal tako dober glas in odlični rezultati, kot za našimi športniki in kulturniki, ki dosegajo v tujini vrhunske rezultate.

 

(Vir fotografije: Siol.net)