Intervju z evropsko poslanko Patricijo Šulin

Med 23. in 26. majem bo Evropa odločala o svoji prihodnosti na evropskih parlamentarnih volitvah. Slovenci bomo na volišča odšli v nedeljo, 26. maja; o pomembnosti oddaje svojega glasu, posledicah volitev in priložnostih za mlade smo tokrat povprašali evropsko poslanko Patricijo Šulin.

1. Zakaj je pomembno, da gredo mladi na volitve za Evropski parlament?

Zaradi vpliva, ki ga ima evropska zakonodaja na nas v Sloveniji in v EU nasploh. Več kot 90 % zakonodaje, ki ureja življenje in delo v Sloveniji, je sprejetih na EU ravni in Evropski parlament o njej soodloča. Z udeležbo na volitvah je več možnosti vplivati na to, kdo bo v Evropskem parlamentu in v katero smer bo zakonodaja šla.

2.  Kaj svetujete tistim, ki bi volili, vendar se ne najdejo v programu nobenega izmed kandidatov?

Vprašajte in opozorite kandidate na stvari, ki so pomembne za vas. Vse informacije niso nujno zmeraj objavljene, saj je velik izziv pripraviti program, ki celovito odgovarja na vsa vprašanja, in je hkrati kratek.

3. Zakaj je neudeležba na volitvah lahko škodljiva?

Škodljiva je močna beseda, menim pa, da je zelo koristno, da se mladi volitev udeležijo. Voliti pomeni odločati, ne pa dovoliti, da drugi odločajo zate. Z volitvami se vključijo v politični proces, ki danes postavlja temelje za jutri. Stvari niso samoumevne in večne. Referendum o Brexitu nam dobro pokaže, kaj se zgodi, če odločanje o sebi prepustimo drugim. Številni mladi niso šli na volitve in tako so drugi odločili o njihovi prihodnosti. Stvari, ki so bile prej samoumevne, nenadoma niso več.

4. Kakšne spremembe pričakujete v delovanju Evropske unije po majskih volitvah?

Evropa in svet sta zajadrala v nemirne vode. EU je projekt miru, sprave, sodelovanja, spoštovanja in solidarnosti in takšen mora ostati. Vsi si moramo prizadevati za to in nikoli popustiti tistim, ki bi si želeli drugače.

5. Kakšne priložnosti namenjate mladim?

Kot članica odbora za proračun sem bila ob sprejemanju proračuna še posebej pozorna na to, da se nameni dovolj sredstev za mlade in programe, ki mlade podpirajo. V moji poslanski pisarni je kar nekaj mladih dobilo priložnost za opravljanje delovne prakse. V Evropskem parlamentu sem gostila sem veliko šolskih skupin in mladih, ki so se tako seznanili s poslanskim delom in obiskali Bruselj oz. Strasbourg.