Intervju z evropsko poslanko Romano Tomc

Med 23. in 26. majem bo Evropa odločala o svoji prihodnosti na evropskih parlamentarnih volitvah. Slovenci bomo na volišča odšli v nedeljo, 26. maja; o pomembnosti oddaje svojega glasu, posledicah volitev in priložnostih za mlade smo tokrat povprašali evropsko poslanko Romano Tomc.

1. Zakaj je pomembno, da gredo mladi na volitve za Evropski parlament?

Vsi, ne samo mladi, bi se morali zavedati pomembnosti udeležbe na volitvah. Volitve so enkratna priložnost, da izrazimo svojo podporo tisti stranki, ki nas je najbolj prepričala s svojim programom, idejami, kandidati in pri tem šteje prav vsak glas.

Marsikdo, predvsem je to čutiti med mladimi, ima občutek, da je Bruselj daleč stran, dogajanje v Evropskem parlamentu se mu zdi nezanimivo, odtujeno. A zavedati se je potrebno, da imajo odločitve, sprejete v Bruslju, vpliv na prav vsakega izmed nas. Kar 70% vse zakonodaje se namreč sprejema v Bruslju, zato je pomembno da na volitvah obkrožimo predstavnike, ki bodo svoje odločitve sprejemali na podlagi resnega razmisleka in posvetovanja z ostalimi deležniki.

2. Kaj svetujete tistim, ki bi volili, vendar se ne najdejo v programu nobenega izmed kandidatov?

Najslabša odločitev, ki jo lahko v tem primeru sprejmejo, je ta, da se volitev ne udeležijo. Programi kandidatov so raznoliki, pokrivajo številne različne tematike in seveda se je težko strinjati v prav vseh točkah. A zagotovo se med njimi najde pogram, ki je določenemu volivcu bližje.

Sicer pa ima v Sloveniji vsakdo možnost kandidirati in pripraviti svoj program. Naj mladi to vzamejo kot izziv, da se tudi sami aktivno vključijo v politično dogajanje. Mladi ste naša prihodnost, tudi na političnem parketu. Prav je, da so tudi vaši predlogi slišani in upoštevani.

3. Zakaj je neudeležba na volitvah lahko škodljiva?

Pravijo, da tudi tisti, ki se volitev ne udeleži, voli. Voli kandidata, ki so mu tisti, ki so se volitev udeležili, namenili največ glasov. Šteje vsak glas, z neudeležbo na volitvah pa podpremo kandidata, ki je uspel prepričati največ volivcev, ne glede na to, ali se z njegovim programom strinjamo ali ne.

4. Kakšne spremembe pričakujete v delovanju Evropske unije po majskih volitvah?

Evropsko unijo po majskih volitvah čakajo številni novi in pa tudi stari izzivi, s katerimi se bo morala soočiti. Kako točno bo to potekalo, je odvisno od različnih dejavnikov, najprej seveda od rezultata na volitvah. Posledično se oblikuje sestava Evropskega parlamenta in kasneje Evropske komisije. Dogajanje na evropskem parketu je trenutno precej nepredvidljivo, zato je težko ocenjevati, kaj se bo dogajalo po volitvah. Če danes izpostavim eno temo kot prioritetno, je lahko čez mesec dni to že druga. Če pogledam mesec dni vnaprej bo prednostna tematika zagotovo Brexit in vprašanje, ali bo Velika Britanija dejansko izstopila iz EU pred volitvami v Evropski parlament ali ne. Po volitvah pa upam in pričakujem bolj odločno in enotno evropsko politiko. Le tako bomo lahko kos izzivom, ki so še pred nami.

5. Kakšne priložnosti namenjate mladim?

Tekom svojega mandata sem se s problematiko mladih veliko ukvarjala, tudi kot poročevalka Evropskega parlamenta za ocenjevanje Pobude za zaposlovanje mladih. To je namreč največji projekt, ki je namenjen pomoči državam članicam v boju proti brezposelnosti mladih. Na podlagi moje pozitivne ocene je nastalo poročilo, ki sta ga podprla tako Evropski parlament kakor tudi Svet. V novi finančni perspektivi bo za zaposlovanje mladih namenjenih kar 7, 6 milijard evrov. V svojem mandatu pa nisem ostala le pri zakonodajnem delu. V moji pisarni v Bruslju je dobilo priložnost za opravljanje pripravništva kar 40 mladih. Spoznali so delovanje Evropskega parlamenta, začutiti utrip mesta, stkati nova poznanstva. Prav vsi so bili nad izkušnjo navdušeni, zato bom s to prakso, v kolikor mi bo seveda na majskih volitvah ta možnost dana, nadaljevala tudi v prihodnjem mandatu. Spremljajte naše razpise in se, v kolikor bi se nam želeli pridružiti v Bruslju, prijavite!