Johnny Mary: francoski prostovoljec v Afriki

Ambicioznega mladega Francoza po imenu Johnny Mary je naša novinarka spoznala med kratko mladinsko izmenjavo na Cipru. Sedemindvajsetnletni mladenič, po izobrazbi sicer medicinski tehnik, letos opravlja prostovoljno delo v okviru One World Institute na Norveškem in potuje po Indiji, Nepalu in Afriki. Za Zavod Nefiks se treutno oglaša z Zanzibarja. 

Kako bi se opisal z enim stavkom?

Sem mlad evropski prostovoljec; v preteklosti sem že bil udeleženec kratke Erasmus+ izmenjave, pa tudi prostovoljec za daljši čas (12 mesecev).

Tvoj življenjski moto?

Carpe diem.

Kje se nahajaš v tem trenutku?

Živim na Norveškem, kjer študiram. Originalno sem sicer iz Francije, nekaj let pa sem študiral tudi v Avstriji.

Kako bi EU opisal tujcu iz Amerike? Kaj bi izpostavil kot prednost? 

EU je prostor za države na evropskem kontinentu, med katerimi veljajo načela odprtih mej in trgovine. Vsaka država ima svoja pravila, vendar se o skupnih vedno naprej razpravlja in se jih nato izvoli v Evropskem parlamentu. Zaradi tega so države članice združene in gredo v isto smer.

Zakaj naj gredo mladi ljudje na volitve v Evropski parlament?

Kot sem že omenil prej, so vsa pravila in zakoni izvoljeni v EP. Če želijo mladi ljudje spremeniti politiko v svoji državi na demokratičen način, morajo med EP volitvami voliti previdno. To je prav tako dober način za ostajanje v stiku z vsem, kar se dogaja v drugih državah.

Pripravila: A. K.

(Ta intervju je prevod iz angleščine. Original hranimo v uredništvu.)