Kaj je EU digitalno COVID potrdilo?

V luči preprečevanja širjenja novega koronavirusa je Evropska unija uvedla EU Digitalno COVID potrdilo, ki je enotno, splošno veljavno potrdilo o prebolelosti, cepljenosti ali testiranju na COVID-19, katerega namen je lažje gibanje po Evropski uniji. Enotno potrdilo je veljavno v vseh državah članicah EU ter je na voljo tako v papirni kot tudi digitalni različici. Slovenci lahko do digitalne različice dostopajo prek portala zVem.

 

Enotno potrdilo v Sloveniji izdaja Nacionalni inštitut za javno zdravje na podlagi podatkov v Centralnem registru podatkov o pacientih. Izdati ga je možno samo v povezavi s COVID-19, vsebuje pa ime in priimek, datum rojstva, datum izdaje potrdila, informacije o cepivu, opravljenem testiranju ali prebolevnosti ter edinstveno oznako. Države, v katere potujete, teh podatkov ne smejo hraniti, temveč lahko zgolj preverijo, kdo in kdaj je potrdilo izdal oziroma podpisal. Potrdilo poleg prej navedenih podatkov vsebuje tudi QR kodo, ki je namenjena preverjanju pristnosti potrdila in zaščiti pred ponarejanjem.

 

Enotno potrdilo ni pogoj za izkoriščanje pravice do prostega gibanja, ki je ena izmed štirih temeljnih svoboščin Evropske unije, temveč je namenjeno zgolj lažjemu prostemu gibanju v času epidemije COVID-19. Kljub uvedbi enotnega potrdila morate pred potovanjem še vedno preveriti vstopno-izstopne pogoje, saj imajo države ne glede na enotno potrdilo še vedno možnost samostojnega uvajanja drugačnih ali dodatnih pogojev.

 

 

Tadej Kobal