Nova Gorica – kandidatka za evropsko prestolnico kulture 2025

Evropska prestolnica kulture je pobuda Evropske unije, ki jo je leta 1985 sprejel Svet Evropske unije. V okviru pobude dve evropski mesti vsako leto prejmeta naziv evropske prestolnice kulture za obdobje enega leta. Glavni cilj pobude je ohranjanje raznolikosti kultur v evropskem prostoru in obenem poudarjanje njihove enakosti, kar je glavni slogan Evropske unije – združeni v raznolikosti (United in Diversity). Izbrana mesta so postavljena v središče evropskega kulturnega dogajanja, program, ki ga pripravijo, pa pripomore k prepoznavnosti, razvoju in nadaljnjim priložnostim. Cilj vsakega mandata je ustvariti bogato dediščino, ki mestu ostane tudi po preteku naziva.

 

 

Slovenija je pri pobudi že sodelovala leta 2012, ko je naziv pripadal Mariboru, naslednjič pa bo naziv ponovno v slovenskih rokah leta 2025. Izbor že poteka. Sedemčlanska režija neodvisnih izvedencev za področje kulture bo dokončno odločitev podala 18. decembra 2020. Slovenska mesta, ki kandidrajo, so Ljubljana, Ptuj, Piran in Nova Gorica. Slednja kandidira s sosednjo italijansko Gorico, mesti skupaj predstavljata prvo čezmejno kandidaturo za evropsko prestolnico kulture.

 

GO!Borderless je slogan kandidature obeh Goric, ki si z združenimi močmi prizadevata izboljšati kakovost življenja obmejnih prebivalcev in v somestje vpeljati evropski utrip. Četudi mesti ločuje državna meja, je območje prepleteno s specifično regijsko kulturo, za katero je značilno, da so si prebivalci na obeh straneh meje en drugemu kulturno veliko bliže kot so si denimo s sodržavljani iz Ljubljane oziroma Rima. Naziv evropska prestolnice kulture somestju predstavlja priložnost za krepitev zmogljivosti v kulturnem sektorju. Obe Gorici si namreč želita, da se v regiji izboljša organizacijska, finančna in strokovna raven kulturnega sektorja.

 

Čezmejno povezovanje na območju zajema kulturno in urbanistično sfero. Nedavno je na območju obeh Goric zaživel projekt čezmejne izposoje koles, trenutno je v izgradnji brv, ki bo preko smaragdne Soče povezovala Italijo in Slovenijo. Sodelovanje poteka tudi med podjetji, kot sta denimo Reservoir Dogs Brewery iz Slovenije ter Antica Contea Biffiricio iz Italije, ki sta začeli s čezmejno proizvodnjo piva z dodano aromo vrtnic burbonk, emblemom goriškega prostora.

 

Več informacij o projektu Go!Borderless, si lahko ogledate v promocijskem videu.

Katarina Jarc