Ob devetem maju, dnevu Evrope 2021

Vsako leto devetega maja praznujemo dan Evrope, ki opozarja na pomembnost miru in enotnosti v Evropi. Obeležujemo dogodek iz leta 1950, ko je tedanji francoski minister za zunanje zadeve Robert Schuman v Parizu predlagal povsem novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, katere namen je bil zagotoviti trajni mir. Schuman se je s svojo deklaracijo zavzel za oblikovanje evropske institucije, ki bi skrbela za skupno upravljanje industrije premoga in jekla. Schumanov predlog, ki se je udejanjil leto pozneje, velja za začetek povezovanja evropskih držav v Evropsko unijo.

 

 

Leto 2021 je z evropskega vidika za Slovenijo še posebej pomembno, saj bo po letu 2008 ponovno postala predsedujoča članica Svetu Evropske unije. V evropskem duhu je 12. januarja potekal tudi Nefiks karierni dan, katerega geslo je bilo “Prihodnost je v povezovanju!”, s čimer smo želeli opozoriti na priložnosti, ki jih Evropska unija nudi mladim. Dijaki prek štiridesetih vključenih srednjih šol so prek sodelovanja v delavnicah ter srečanja z mladimi, katerih kariera je na tak ali drugačen način povezana z Evropsko unijo, spoznali, da ima Evropska unija tudi v času epidemije novega koronavirusa in zaprtih meja bistven vpliv na naša življenja ter na karierne in izobraževalne priložnosti mladih. Na zaključnem dogodku 19. aprila, ki je potekal v sodelovanju z Uradom predsednika RS, smo spoznali tiste mlade, katerih usodo je zaznamovala Evropska unija. Veseli smo, da je bil predsednik Borut Pahor že šesto leto častni pokrovitelj Nefiks kariernega dne.

Projekt Priložnost.EU mladim predstavlja številne karierne, izobraževalne, zaposlitvene, projektne in druge priložnosti. V času slovenskega predsedovanja Evropski uniji, torej od prvega julija dalje, bomo organizirali številne dogodke, katerih ideja je spodbuditi mlade, da se zavejo pomena aktivnega evropskega državljanstva. Opozarjamo na projekte Erasmus+, na projekte Evropske solidarnostne enote ter na ostale evropske projekte. Izkoristite te dragocene priložnosti ter si tako razširite svoj nabor znanj in kompetenc.

Leto 2021 bo za Slovenijo posebno leto, saj bo imela priložnost celotni Evropski uniji pokazati svoje sposobnosti obvladovanja epidemije, deveti maj pa naj služi kot opomnik, kako se je zgodba o evropski zvezi pravzaprav začela in zakaj smo danes tu, kjer smo. Prav v času predsedovanja se nabor priložnosti za mlade, ki jih nudi EU, dodatno razširja. Redno spremljajte spletno stran priloznost.eu ter ne zamudite prav nobene.

 

Tadej Kobal