Piran – kandidat za evropsko prestolnico kulture 2025

O samem nazivu oziroma pobudi evropska prestolnica kulture lahko preberete v enem izmed pred kratkim objavljenih prispevkov. Tokrat se posvečamo Piranu, naslednjemu slovenskemu kraju, ki kandidira za prejetje laskavega naziva evropske prostolnice kulture.

 

“Val sprememb” se glasi geslo kandidature Pirana za prejetje naziva evropske prestolnice kulture. V svojem programu se osredotočajo predvsem na dve glavni temi, ki po njihovih besedah povezujeta Piran in istrsko regijo ter imata še širše razsežnosti. Prva izmed tem je lokalna in globalna podnebna kriza, kot ju vidi umetnost, druga tema pa je podiranje meja – fizičnih in psiholoških, ki danes ustvarjajo ovire, umetnost pa ima moč, da te meje presega.

 

 

Program je ekipa Piran-Pirano 2025, ki jo sestavljajo številni posamezniki in organizacije, utemeljila na štirih glavnih platformah, ki se udejanjajo skozi različne projekte in so povezani z glavnima temama. Pod prvo platformo tako spadajo projekti kulturne ambasade za podnebno krizo, v okviru katere nameravajo raziskati možnosti obravnave problematike podnebnih sprememb v okviru mednarodnega dialoga. Druga platforma, imenovana Izgubljeno in najdeno, se ukvarja s spremembami, ki se dogajajo skozi čas, velik poudarek je predvsem na odkrivanju identitete Istre. Tretji platformi so nadeli ime Vezi in varstvo, gre za projekte, ki spodbujajo spremembe, ki bodo Piran in Evropo vodile v smer večje odpornosti, vzdržljivosti in kohezivnosti. Pod platformo Sol in morje pa raziskujejo načine, kako preseči dvojnosti 20. stoletja, ki izhajajo iz prepletenosti proizvodnje in potrošnje in ter ponujajo nove načine mišljenja, čutenja in delovanja.

 

Če povzamemo in kot so tudi zapisali v drugi kandidaturni knjigi, njihov program Val sprememb pomeni korenito preobrazbo v dojemanju okolja.

 

 

Več o sami kandidaturi Pirana za evropsko prestolnico kulture 2025 in o samem programu si lahko preberete tudi na spletni strani Piran2025.eu.

 

Natali P. Nardin