Priložnosti za podjetnike v okviru EU: razpisi Evropske komisije za nepovratna sredstva

Evropska unija je več kot le oddaljen oblak, ki zajema evro, evropske poslance in politike, Bruselj in Strasbourg; državljanom, ki se ves čas zanimajo za nove informacije, omogoča izkoriščanje možnosti prijave na mnoge različne zanimive razpise, ki zagotavljajo še kako potrebno financiranje. Ne govorimo le o sredstvih, ki so dodeljena posameznikom, npr. študentom in mladim diplomantom v okviru finančne pomoči ob sodelovanju v Erasmus+ programu; EU lahko zagotovi nepovratna sredstva tudi podjetnikom in organizacijam v okviru javnih razpisov.

1. korak: kdo sploh lahko zaprosi za sredstva Evropske komisije?

Ena možnost je, da ste malo ali srednje veliko podjetje iz Evropske unije. Definicija malega oz. srednje velikega podjetja je, da ima med 50 do 250 zaposlenih, letni promet manj kot 50 milijonov evrov ter bilanco stanja do 43 milijonov evrov na leto. Druga možnost je, da ste nevladna organizacija.
Evropska komisija podpira tudi raziskave: če delate na področju znanosti, se vam splača preveriti razpise za sredstva v okviru projekta Horizon 2020.
Tudi kmetje ali upravljavci zemljišč lahko pridobijo sredstva v okviru skupne kmetijske politike (SKP), če izpolnjujejo določene zdravstvene in okoljevarstvene zahteve.
Slednjič, za nepovratna sredstva lahko v okviru razpisov zaprosijo tudi lokalni, regionalni in nacionalni javni organi.

Javni razpisi Evropske komisije

Organ EU, ki se vam ga splača temeljito spoznati, če želite pridobiti nepovratna sredstva za izvedbo vaših projektov, je Evropska komisija. To je tisti organ EU, ki predlaga nove zakone, poleg tega pa odločitve Evropskega parlamenta in Evropskega sveta pretvarja v konkretne plane. Zelo pomembno je tudi, da je odgovoren za proračun in dodeljevanje sredstev. Sestavljen je iz 28-ih evropskih komisarjev – vsaka država ima svojega, ki zastopa pravice svojih državljanov, obenem pa je zadolžen za posebno nalogo, ki jo dodeli predsednik komisije (v tem trenutku Jean-Claude Juncker). Evropska komisarka iz Slovenije je že od leta 2014 naprej Violeta Bulc, ki je pristojna za področje prometa.
Vse trenutno odprte razpise Evropske komisije lahko najdete tukaj. So lično razporejeni po področjih, tako da lahko takoj vidite, kateri bi bili morda primerni za prijavo.
Če želite pridobiti nepovratna sredstva za svoj projekt, sledite razpisom, izberite tiste, ki ustrezajo vašim zmožnostim, in se prijavite. Ker projekti spodbujajo povezovanje med državami EU, boste potrebovali tudi enega ali več projektnih partnerjev iz druge države EU.

Kje najti partnerja za svoj projekt?

Obstajajo javno dostopne podatkovne zbirke s profili organizacij, v katerih lahko najdete svojega bodočega projektnega partnerja. Tri najbolj znane in uporabne so: CORDIS Partner Service (predvsem primerna za iskanje partnerjev na področju raziskav in inovacij), Idealist Partner Search (namenjena predvsem področju informacijske in komunikacijske tehnologije) in Enterprise Europe Network, v katerem lahko najdete partnerske organizacije na področju inovacij in tehnologije. Prijavo lahko sicer oddate za projekte s štirih področij: raziskave in inovacije, izobraževanje, razvoj in sodelovanje ter državljanstvo.

Vir: https://ec.europa.eu/info/

Slika: Pixabay