Ptuj – kandidat za evropsko prestolnico kulture 2025

O samem nazivu (oziroma pobudi) evropska prestolnica kulture lahko preberete v prispevku objavljenem pred nekaj dnevi na našem portalu. Tokrat pogledamo k Ptuju, najstarejšemu mestu v Sloveniji in naslednjemu kraju, ki kandidira za prejetje naziva. Ptuj, ki ga v kandidaturi za evropsko prestolnico kulture imenujejo mesto tisočletnih preobrazb, je pri podpori podprlo dvajset občin iz regije.

 

V izhodiščnih temah kandidature se osredotočajo na povezanost Ptuja z regijo, umeščenost mesta v evropski kontekst, izjemno kulturno dediščino ter tudi na samo skupnost, za katero pravijo, da je osnovni gradnik njihovega projekta.

 

 

Strategija ekipe Ptuj 2025 gradi na temeljni zavezi, da bo Ptuj s pridobitvijo naziva Evropske prestolnice kulture izkoristil priložnost, prek katere se bo lahko kultura uveljavila kot bistven element pri vzpostavitvi trajnostnega razvoja lokalne skupnosti. Obenem bi  tudi obogatili kulturne javno infrastrukture ter kulturno ponudbo mesta in regije.

 

Več o sami kandidaturi Ptuja za Evropsko prestolnico kulture 2025 in o samem programu si lahko preberete na spletni strani Ptuj 2025 – Postajamo EPK.

 

Natali P. Nardin