Spletna razprava – Kakšen je evropski socialni model za 21. stoletje?

Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vabi na spletno razpravo Studio Evropa: Kakšen je evropski socialni model za 21. stoletje?. Spletna razprava po evropskem socialnem vrhu sedmega maja v Portu, bo potekala v ponedeljek, 10. maja 2021, ob 11. uri.

Razprava bo potekala v dveh delih.

 

1. del: Po socialnem vrhu EU v Portu

V prvem delu bodo o izkupičku socialnega vrha spregovorili evropska poslanca Romana Tomc in dr. Milan Brglez; dr. Jerneja Jug Jerše, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji; Andrej Zorko, izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije ter generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije, Jože Smole.

Portugalsko predsedstvo Svetu EU si je zadalo nalogo krepiti zaupanje v evropski socialni model in promovirati EU, ki temelji na skupnih vrednotah solidarnosti, približevanja in povezovanja ter ki je zmožna usklajeno ukrepati, da bi si opomogla po krizi. V zvezi s tem naj bi vrh v Portu izpostavil evropski steber socialnih pravic pri odzivu na socialno razsežnost krize ter kot način za okrepitev evropskega socialnega modela in njegove zmogljivosti za prilagajanje podnebnim, digitalnim in demografskim spremembam.

 

2. del: Mladi in EU pred izzivi

V drugem delu, ki se bo navezoval na mlade in EU pred izzivi, pa bodo sodelovali Franc Bogovič in Irena Joveva, poslanca v Evropskem parlamentu; Tea Jarc, predsednica Sindikata Mladi plus; Anja Mager, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine ter prof. dr. Rudi Klanjšek s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.

Mladi po vsej EU so že nekaj časa v primežu individualizacije, prekarnosti in stresa. Leto pandemije je njihov položaj še poslabšalo. Prineslo je povečanje brezposelnosti med mladimi, prekarne oblike zaposlitev, ki jih je v krizi, kot je trenutna, najlažje prekiniti, še več stresa in negotovosti, študij na daljavo in korak nazaj tudi pri reševanju stanovanjskega vprašanja. V pogovoru bodo iskali rešitve, kako izboljšati trenutni položaj in mladim zagotoviti varnejšo prihodnost.

 

 

Dogodek bo povezovala novinarka Radia Slovenija Anja Hlača Ferjančič, v živo pa ga boste lahko spremljali tukaj ali tukaj.

 

 

T. K.