V življenju si zares dober v tistih stvareh, ki te osrečujejo. Romana Tomc

Tako v poklicnem, kot v zasebnem življenju se mladi srečujete z mnogimi izzivi. Ko gre za zaposlovanje, se celotna Evropa ukvarja s problemom brezposelnosti mladih. Vendar raziskave kažejo, da je verjetnost, da bodo mladi, ki so se udeležili študijskih izmenjav ali študijske prakse v tujini, brezposelni, dvakrat manjša.

tomcPomembno je, da prepoznate priložnosti in pravočasno sprejmete tudi priložnostno delo, vsaj na začetku vaše karierne poti. Življenje nas največkrat šele kasneje zapelje na pravo poklicno pot. Priložnosti se odpirajo tudi same od sebe, seveda če smo do njih odprti tudi mi sami. Poleg formalnega znanja pa je potrebno razvijati še ostale neformalne veščine, ki nam v življenju pridejo prav. Te in vaše osebnostne lastnosti so lahko ključ do dobre in iskane zaposlitve. Nekaj vam jih seveda lahko ponudi šola, ali pa vam jih privzgoji družina, toda najpomembnejše je, da predvsem sami prepoznate pomembnost vseživljenjskega učenja. Sami smo in ste odgovorni za svojo prihodnost.

Trendi, ki jih trenutno narekuje gospodarstvo seveda favorizirajo določene poklice, ki so v svoji osnovi bolj naravoslovne usmeritve. Vendar v življenju si zares dober v tistih stvareh, ki te osrečujejo. Zato je pomembno, da počnemo to, kar nas veseli.

Zanimiv je podatek, da je gospodarstvo evropskih start-upov v najboljši formi doslej, predvsem po zaslugi optimizma, inovativnosti in odličnih idej mladih. Morda se lahko prav vi preizkusite v samozaposlitvi. Program Jamstvo za mlade, ki ga izvaja Slovenija, je zelo naklonjen ideji samozaposlovanja. Seveda je posledica samozaposlovanja lahko tudi prekarno delo ali pa prikrivanje stopnje brezposelnosti, zato se ga lotite le, če se v tem zares prepoznate oziroma se želite preizkusiti tudi v podjetniških vodah.

Spoznanje, da zaposlitev za celo življenje ni več, je danes realno. Najverjetneje bomo do svoje upokojitve zamenjali še veliko delovnih mest. Vendar prav v tem lahko prepoznamo tudi priložnost in možnost za vseživljenjsko učenje. Najpomembnejše je, da zaupamo v to, da se vsakič, ko se zaprejo ena vrata, odprejo druga, morda večja, z novo priložnostjo.

Dragi mladi, zagotovo niste izgubljena generacija. Kljub vsem preprekam je najpomembnejše, da v to verjamete tudi sami.

Romana Tomc, evropska poslanka ELS/SDS