Zavod Nefiks in Zavod Movit organizirala pogovor z mladimi glede priložnostih, ki jim jih ponuja EU

V petek, 28. maja, je Zavod Nefiks v sodelovanju z Zavodom Movit v Mladinskem centru Vič v Ljubljani organiziral delavnico, ki je potekala v obliki mladinskega dialoga o Evropski uniji, njenem delu in prisotnosti v našem vsakdanjem življenju, poudarek pa je bil predvsem na tem, kako lahko mladi te priložnosti izkoristijo.

Delavnica je potekala v okviru Evropskega tedna mladih 2021, ki traja med 24. in 30. majem 2021. Cilja Evropskega tedna mladih sta predvsem spodbujati aktivno udeležbo mladih prek vključevanja in opolnomočenja mladih ter podpirati promocijo nove generacije programov Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota. Evropski teden mladih sicer običajno po celotni Evropski uniji poteka vsako drugo leto, izmenično z evropskim mladinskim dogodkom, ki ga organizira Evropski parlament. Glavne teme letošnjega Evropskega tedna mladih so sicer aktivna participacija v družbi, vključno z digitalno dimenzijo, vključevanje in raznolikosti, podnebne spremembe, varovanje okolja in trajnost ter zdravje in okrevanje po pandemiji covida-19.

Prisotni na delavnici so izpostavili, da so na delavnici ugotovili, da v resnici Evropske unije ne poznajo dovolj, še manj se zavedajo priložnosti, ki jih le-ta ponuja, zaradi česar je bila delavnica zelo dobrodošla, saj jih je s temi stvarmi seznanila. Delavnica je ponudila prostor za razmislek o lastnih ambicijah udeležencev, predstavljene pa so bile tudi možnosti, kako jim lahko Evropska unija pri njihovih lastnih projektih pomaga.

 

 

Tadej Kobal